#run2rivers #2rivers2024

In startblokken voor jubileumeditie!

De Bommelerwaard maakt zich op voor de jubileumeditie van de Two Rivers Marathon. Alweer voor de vijfde keer wordt de marathon – die bekendstaat als de ‘leukste wintermarathon van Nederland’ – georganiseerd. Op zondag 9 februari 2020 wordt hij gelopen.

Start inschrijving

De inschrijving start op woensdag 2 oktober 2019. Het evenement groeit en wordt steeds professioneler neergezet. Het kernteam van de organisatie is al direct na de zomervakantie begonnen met de aanloop naar de start van de inschrijving. Op 2 oktober dus de eerste mijlpaal op weg naar weer een groter en mooier evenement. Maar met nog steeds de focus op kleinschaligheid en een optimale beleving.

Leukste wintermarathon van Nederland

Het is een mooi compliment voor de regio. Niet alleen de lopers zijn er trots op, ook een grote schare aan vrijwilligers die elk jaar klaarstaat om de dag tot een groot succes te maken, kijkt weer met veel plezier uit naar het evenement. Het is een jaarlijks feestje! De marathon staat inmiddels niet alleen nationaal maar ook internationaal op de kaart. Vorig jaar reisden lopers uit 15 verschillende landen af naar Zaltbommel om aan dit evenement deel te nemen.

Het startschot werd in de vierde editie in 2019 gelost door Ian Wallace uit Kaapstad

Two Rivers Marathon

Het concept voor de marathon staat inmiddels als een huis. Start en finish in de historische binnenstad van Zaltbommel met een route van 42,2 kilometer over de dijken langs de Waal en de Maas. Onderweg passeren de lopers maarliefst 12 van de dorpen in de Bommelerwaard; Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen, Wellseind, Well, Ammerzoden, Hedel, Hoenzadriel, Kerkdriel, Rossum en Hurwenen.

In de laatste editie was de binnenstad van Zaltbommel nog nadrukkelijker betrokken bij het evenement. De Sint Maartenskerk als centraal punt voor de lopers voor én na de start was een schot in de roos! ‘Awesome. I’ve never seen this before’, zei een Engelse loper vorig jaar. ‘The most impressive dressing room ever’, voegde hij er met een lach aan toe.

Ook verplaatsing van de finish naar de Markt viel in goede aarde, zeker met de passage onder de Waterpoort richting de finishvlag. Een sfeervoller finish kun je je als loper nauwelijks wensen.

Kwalificatie voor Two Oceans Marathon

De vriendschapsband met Two Oceans Marathon blijft ook een centraal element in de marathon. Lopers die op Paaszaterdag in Kaapstad de Two Oceans Ultramarathon lopen kunnen zich via Two Rivers kwalficeren. Ook lopen veel Two Oceans deelnemers uit Europa de Two Rivers Marathon als een ‘trainingsmarathon’, kilometers in de benen krijgen en voorpret delen met andere Afrikagangers.

Lopers die Two Rivers al vaker hebben gelopen weten dat in Two Rivers meerdere Afrikaanse elementen zijn opgenomen, van het lied ‘Shosholoza‘ dat vóór de start wordt gespeeld tot onder andere het ‘Vasbyter-biertje’ en de Braai aan de finish.

Wat is nieuw?

Ook de start, die vorig jaar nog bij De Bossche Poort lag, wordt verplaatst naar de Markt. De start en finishlijn komen daarbij op hetzelfde punt te liggen. Dit biedt de gelegenheid om de Markt nog beter en sfeervoller in te richten, zowel voor lopers als supporters.

Met het verplaatsen van de start verandert ook de eerste kilometer van de route. De lopers vertrekken door de Waterstraat, lopen onder de Waterpoort door en maken een lusje over de Molenwal en de Tolstraat. Door de Gamerschestraat lopen ze vervolgens naar de Steenweg waar ze aansluiting vinden met het ‘vertrouwde parcours’.

Ook nieuw is dat vanaf 2020 de route van de Two Rivers niet meer jaarlijks van richting wisselt. Hij gaat voortaan altijd linksom. Voorheen wisselde dat per jaar, het ene jaar linksom, het andere jaar rechtsom. Met een groeiende groep lopers is het vanuit logistiek oogpunt verantwoorder en praktischer om de route niet meer jaarlijks te wijzigen.
De ludieke Two Rivers by Night wordt in mei overigens wel rechtsom gelopen, lees meer.

Lopers op de dijk langs de Waal, vlakbij de Bommelse brug.

Maximaal 1000 lopers

Het maximaal aantal lopers dat zich kan aanmelden voor de Two Rivers Marathon 2020 is 1000. Zodra dit aantal wordt bereikt sluit de inschrijving. Lopers kunnen zich inschrijven voor de individuele Marathon of voor de Duo Marathon. In het tweede geval loop je de afstand met twee lopers waarbij er één de eerste 21 kilometer loopt en de andere de tweede 21 kilometer. Bij de inschrijving krijgen de lopers de gelegenheid om het unieke Two Rivers jubileumshirt te bestellen, een absoluut collector’s item!

Voor iedereen

Iedereen kan meedoen! Het evenement is er niet alleen voor de lopers. Ook als vrijwilliger – als lid van onze crew – of als supporter kun je een fantastische dag beleven. Meld je aan als crew-lid of bekijk alvast de route en kies wat mooie plekjes om aan te gaan moedigen!