#run2rivers #2rivers2024

Startschot door Ian Wallace uit Kaapstad

Het startschot wordt dit jaar gelost door Ian Wallace uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Qualifier Two Oceans Marathon
Two Rivers Marathon is één van de marathons waarin je je kunt kwalificeren voor de Two Oceans Marathon, een ultra-marathon over 56 kilometer. Om mee te kunnen doen moet je een reguliere marathon (42.195 meter) binnen 5 uur hebben gelopen, voor een gunstig startvak gelden strakkere limieten.
De link met Two Oceans Marathon verklaart de Zuid-Afrikaanse elementen in Two Rivers Marathon.

Startschot
Vorig jaar loste Brett Florens het startschot, een Comrades en Two Oceans veteraan uit Durban, tegenwoordig een groot deel van het jaar wonend in Amsterdam. Voor ingewijden, Brett loopt met een ‘green number’ in de ene race en met een ‘blue number’ in de andere. Hij is ook dit jaar weer van de partij in Two Rivers. Dit jaar als pacer van de groep die op exact 4 uur koerst.

Een jaar eerder reisde Axel Rittershaus vanuit Kaapstad naar Zaltbommel om het startschot te lossen. Ook Axel is een ongelooflijke kilometervreter, bekend als bloggende Ultra Marathon Man. Zowel Comrades als Two Oceansveteraan (blue number).

Dit jaar dus Ian. En daar zijn we ongelooflijk trots op. Een goede vriend van de organisatie. En hij zal – naar goede Two Rivers traditie – na het startschot bij de lopers aansluiten om ook zelf de marathon te gaan lopen.

Richting Amsterdam
Inderdaad, die kant op! Een reis van zo’n 10.000 km voor de boeg. Na een tussenstop in de hoofdstad reist hij volgend weekend af naar Zaltbommel. Je ziet hem hieronder nabij Kaap de Goede Hoop, na een training afgelopen week. Met de ‘startschot-houding’ zit het absoluut goed als we de foto bekijken!

Ian Wallace bij Cape Point Lighthouse. We hebben beloofd te vermelden dat de wind daar altijd krachtig is. Mocht je denken dat je zijn buik in het shirt ziet, dat komt door de wind!

Training
Ian’s training voor de Two Rivers verliep niet geheel soepel. Op een bepaald moment leek de Two Rivers zelfs niet meer haalbaar. Hij vertelde al eerder hoe dat kwam. Lees in het duo-interview ‘Van Noord- én Zuidkaap naar Two Rivers‘ met Ian en Janicke – een loopster uit Noorwegen die ook Two Rivers gaat lopen.

Shosholoza
Niet alleen de starter in de Two Rivers heeft een link naar Zuid-Afrika. Ook zal het Shosholoza – het officieuze Zuid-Afrikaanse volkslied – nét voor de start worden gespeeld. Net zoals bij Two Oceans Marathon en veel andere Zuid-Afrikaanse sportevenementen. Ieder jaar een bijzonder moment!