#run2rivers #2rivers2024

Van Noord- én Zuidkaap naar Two Rivers

De Two Rivers Marathon kent een deelnemersveld met internationale hardlopers. We laten twee internationale deelnemers aan het woord over de Two Rivers Marathon, hun reis naar Nederland en hun passie voor hardlopen in het algemeen.

Janicke Bråthe uit Noorwegen houdt via haar Instagram-account @Lettbent haar ruim 2.000 volgers op de hoogte van haar hardloopavonturen en –doelen. Ze is op weg naar haar vijftigste marathon en na de Two Rivers liggen er nog vier loopwedstrijden voor haar in het verschiet.
De goedlachse Ian Wallace uit Zuid-Afrika is vanwege zijn hardloopclub in zijn thuisland een bekende van de organisatie. Hij mag op zondag 10 februari het startschot lossen, om vervolgens zelf deel te nemen. Al stond zijn deelname tot voor kort nog wel op losse schroeven.

Hallo Janicke en Ian! Jullie nemen deel aan de Two Rivers Marathon, maar hoe kwamen jullie achter het bestaan van deze marathon?
Janicke: “Ik was op zoek naar een marathon die in februari gehouden wordt en ik hoopte er één te vinden in een land waar ik nog niet eerder een marathon heb gelopen. Door uitgebreid te Googelen ben ik uiteindelijk bij de Two Rivers Marathon uitgekomen. Dat voelde direct goed, mede vanwege de link met de Two Oceans Marathon. Die marathon staat nog op mijn ‘bucket list’.”
Ian: “Ik leerde de Two Rivers marathon kennen doordat ik de twee ‘mad Dutchmen’ (Ed Kooijman en Marco van Leeuwen, red.) een aantal jaren geleden tegenkwam bij mijn hardloopclub in Kaapstad. Zij waren van plan om de Two Ocean’s Marathon te gaan lopen en wilden graag met onze groep mee lopen. Sindsdien hebben we contact gehouden. Het wordt overigens mijn eerste deelname aan de Two Rivers Marathon. Ik heb al jaren geen hele marathon gelopen en was praktisch al gestopt, totdat Marco en Ed me uitnodigden om naar Zaltbommel te komen. Ik ben begonnen met trainen, maar bleef constant met blessures kampen. Ongeveer twee maanden geleden heb ik de organisatoren gemeld dat ik niet mee kon doen. In de tussentijd heeft een vriend me toch gepusht om te blijven hardlopen en goed om te gaan met mijn blessures. Een paar weken geleden heb ik Marco en Ed verteld:‘It is backon, I will run’.”

Ian Wallace traint voor Two Rivers Marathon op Chapmans Peak, het hoogtepunt van Two Oceans Marathon


Janicke, je bent vastbesloten om de mijlpaal van vijftig marathons te behalen. Is dat altijd al je doel geweest?
Janicke: “Het bereiken van vijftig marathons is nooit mijn doel geweest. Ongeveer twaalf jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen om fit te worden en om een hobby te hebben. Ik was niet blij met mezelf en had het idee dat ik ‘iets’ nodig had. Je weet wel, twee of drie keer per week hardlopen. En daar met volle teugen van genieten. Maar ik verloor mijn discipline, steeds opnieuw. En dus schreef ik me in voor de marathon van New York, met de gedachte dat die marathon precies de stok achter de deur zou zijn om te gaan hardlopen. Maar het pakte anders uit. Ik had een klein beetje getraind, maar ging in 2007 toch de marathon van New York lopen. Het was zo verschrikkelijk pijnlijk, dat ik heb gezworen om mezelf nooit meer iets dergelijks aan te doen. Uiteindelijk liep ik mijn tweede marathon in Berlijn in 2011, daarna Londen in april, Stockholm in juni en Oslo in september. In november was ik jarig. En na dat moment was ik verkocht, omdat ik toen een mijlpaal had bereikt. Het is zoveel meer geworden dan ik ooit had kunnen vermoeden, toen ik al die jaren geleden ‘alleen maar’ een hardloper wilde worden.

Janicke Brathe traint in de sneeuw voor Two Rivers Marathon in de plaats Ski in Noorwegen

Ian, jij mag het startschot gaan geven voor de honderden deelnemers. Heb je dat al vaker gedaan?
Ian: “Het wordt niet de eerste keer dat ik met pistool schiet. Het wordt alleen wel de eerste keer dat ik recht in de lucht schiet, zonder iets te willen raken. Ik moet wel proberen om die twee dingen goed uit elkaar te houden ;)”

Wat verwachten jullie beiden van jullie verblijf in Nederland?
Janicke: “Het wordt een kort verblijf, van zaterdag tot en met maandag, maar ik hoop dat ik in die periode Zaltbommel leer kennen. Op maandag wil ik graag nog wat van Amsterdam zien en ik verwacht dat die korte periode precies genoeg is om een keer voor een langere tijd naar Nederland te komen.”
Ian: “Ik verwacht dat het koud wordt 😉 Maar serieus; ik werk als gids en waardeer geschiedenis enorm. Ik zal ook de tijd nemen om eens te onderzoeken welke historische banden er zijn tussen Zuid-Afrika en Nederland.

Willen jullie nog een boodschap meegeven aan de organisatie en de andere deelnemers?
Janicke: “Ik wil alleen zeggen dat ik dankbaar ben dat er mensen en organisatoren zijn die dit soort wedstrijden opzetten. Ik weet dat er ontzettend veel werk in gaat zitten (in mijn woonplaats vindt een marathon met 10.000 deelnemers plaats), maar het is zo geweldig om zoiets op touw te zetten. En aan de andere deelnemers wil ik maar één ding zeggen: ‘Run happy!’ Wat je doel ook is; je moet altijd genieten en plezier hebben van het hardlopen. Dat is het allerbelangrijkst.”
Ian: “Voor de deelnemers: De Two Ocean’s Marathon is de mooiste wedstrijd die je ooit zal lopen en daar kan de Two Rivers het begin van zijn. Het begin van een veel langer en groter avontuur in je leven. Ik kan niet wachten om jullie in Zuid-Afrika te ontmoeten, samen met Marco en Ed bij onze jaarlijkse ‘Braai’.”

 

Martin van Hemert