#run2rivers #2rivers2024

Philippe, Belgische hardloopavonturier

Philippe liep vorig jaar de Two Oceans Marathon in Kaapstad en hoorde daar over de mystiek van Comrades Marathon. Hij is al een behoorlijk bereisde hardloper. Dit jaar doet hij, als lid van team Hardlopen in Zuid-Afrika, onder andere de Two Rivers Marathon in Nederland én de Comrades in Zuid-Afrika aan.

Philippe komt, net zoals 10% van het Two Rivers deelnemersveld, uit het buitenland. En reist in het weekend van 25 februari speciaal naar Zaltbommel om een marathon te lopen.

Philippe, een paar weken geleden zat je nog in Dubai, vertel eens!

Vrijdag 26 januari 2018, 7 uur in de morgen,
‘Startschot van de marathon van Dubai. De sjeiks in deze metropool willen het beste van het beste en hebben de organisatie van de London marathon gevraagd dit evenement mee te helpen organiseren. Ik start met de ambitie onder de 3u40min te eindigen. Dit betekent immers een beter startvak in de Comrades Marathon, mijn ultieme doel in 2018.

Ik liep in oktober vorig jaar de marathon van Brussel in 3u45min. De kwalificatie voor de Comrades Marathon is dus al binnen. Ik zou alleen zo graag in vak C kunnen starten (it’s all in the mind…). Mijn finish onder de 3u40min moet de beloning worden voor het vele trainen en het vertrouwen in het lichaam.

Halverwege de marathon kom ik reeds tot het besef dat finishen onder de 3u40min niet voor vandaag zal zijn… Eens te meer blijkt dat iedere marathon uniek is en dat ondanks vrijwel identieke voorbereidingen de resultaten zo verschillend kunnen zijn. Ik finish uiteindelijk in 3u54min. Geen tijd voor ontgoocheling, ik ga nog enkele dagen van deze schitterende metropool genieten.

Zaltbommel, nooit van gehoord
Volgende afspraak in de agenda? Zaltbommel. De 2RiversMarathon op zondag 26 februari 2018. Zaltbommel, nog nooit van gehoord. Deze gemeente ligt in de provincie Gelderland op zo’n 200 km van mijn woonplaats Oostrozebeke (B). Hoe kom ik in godsnaam in Zaltbommel bij Ed en Marco terecht?
Eerst een korte terugblik op mijn ‘loopcarrière’. In 2007 had ik een kennismakingsafspraak met de coach van MMC (Managers Marathon Club België). Ik camoufleerde mijn aankomend buikje en beloofde de coach het roken te laten. Ik werd lid van de loopclub en liep op 22 april 2007 – net geen 40 jaar – mijn eerste ‘World Major Marathon’ in Londen.

Six Star Finisher
Inmiddels zijn er meer dan 10 jaar verstreken. Op 22 februari 2015 werd ik in Tokyo een ‘Six Star Finisher’ na het lopen van de 6 World Majors (Londen, Berlijn, New York, Boston, Chicago en Tokyo). Als ik nu terugblik naar mijn eerste ontmoeting met mijn coach had ik dit nooit durven dromen…
Nochtans verloor ik na de marathon van New York in 2010 mijn ‘runners high’ helemaal. De loopschoenen hingen terug aan de haak en de nicotineduivel had mij terug te pakken… Na 2 jaar zonder lopen begon ik terug met een plan en zou ik Boston 2013 lopen. Het moest samen met mijn kinderen een onvergetelijke reis worden. De kinderen een optreden van de Britse rockband MUSE in TD Garden en de ‘come back’ van papa. Het werd in alle opzichten een onvergetelijke reis. Zelfs een marathon bleek geen veilige haven meer…

Boston 13 april 2013 – 14u40
Met een netto eindtijd van 3u50 kom ik over de meet in Boston. Net Copley Square en de fotobrug die de finishlijn markeert gepasseerd. Eventjes later vinden met een tussentijd van 20 seconden 2 explosies plaats. De marathon wordt stilgelegd, de metro wordt gestopt, een nabij gelegen hotel wordt zelfs geëvacueerd.
Ik had altijd gedacht dat marathons geen doelwit kunnen zijn. Ik had altijd geloofd dat marathons, waar zoveel nationaliteiten en religies samen zijn, veilige havens zijn. Dat bleek niet zo. Een vreselijk gevoel dat lang bleef nazinderen.

Two Oceans Marathon, 2017
Nadien volgden nog vele marathons. Er was echter 1 marathon die bovenaan mijn bucket list bleef staan: de 2 Oceans Marathon in Zuid-Afrika. “The world’s most beautiful marathon”. Ik trakteerde mezelf voor mijn 50ste verjaardag op een inschrijving voor de 2 Oceans Marathon 2017. Ik zei tegen mijn vrouw dat ik in schoonheid zou eindigen met deze 56 km loop. Ze verklaarde me gek. Op de dag van de marathon liep ik op wolken en kon ik de gevreesde man met de hamer ontwijken. Na de marathon maakten we nog een rondreis in Zuid-Afrika en geraakten we gefascineerd door de prachtige natuur.

Er was echter 1 iets dat mij bezig hield… Ik had tijdens het lopen van de 2 Oceans Marathon meerdere lopers gezien met een looptruitje van de Comrades Marathon, “the toughest race in the world”. Terug thuis begon ik informatie op te zoeken en kwam zo op de website van mijn Noorderburen terecht: www.hardlopeninzuidafrika.nl.
Een aantal mailtjes later was ik ingeschreven voor de Comrades 2018. Mijn vrouw verklaart mij nu helemaal gek. Om de huisvrede te bewaren wordt de Comrades misschien wel mijn laatste marathon. Alhoewel… de zenuwen de dagen voor de marathon, de twijfel die plots toeslaat, de spanning voor de start, de kick van het startschot, de duurloop van 30 km en de 12,195 km afzien, de emoties bij de aankomst. Ondanks mijn matige amateurtijden zou ik het echt missen.

Land van Maas en Waal
Maar eerst de 2 Rivieren Marathon! Kennis maken met Ed en Marco en hopelijk ook met een aantal medelopers van de Comrades Marathon. Het land van Maas en Waal ken ik enkel van het liedje van Boudewijn Degroot. Binnenkort ook van de 2 Rivers Marathon.
Ik kijk er naar uit. Kennis maken met mijn nieuwe Nederlandse loopvrienden ☺.’

The marathon is a charismatic event. It has everything. It has drama. It has competition. Every jogger can’t dream of being an Olympic champion, but he can dream of finishing a marathon. (Fred Lebow – stichter New York City Marathon)