#run2rivers #2rivers2024

Ook onze Crew heeft een fantastische dag!

Op zondag 10 februari gaat de vierde editie van de Two Rivers Marathon van start. Het hardloop-evenement zou onmogelijk zijn zonder de inzet van vele vrijwilligers.

Martin van Hemert van onze mediapartner Het Kontakt wilde er meer over weten en publiceerde onderstaand artikel.

Zoals bij ieder groot sportevenement, kan ook de organisatie van de Two Rivers Marathon inmiddels bogen op een uitgebreid vrijwilligersbestand. En dat is nodig. Voor allerlei diverse taken zitten de organisatoren te springen om mensen die zich kosteloos en belangeloos voor, tijdens en/of na de hardloopwedstrijd willen inzetten.

Voor de aanstaande editie is de poule van vrijwilligers bijna compleet, weet Mylène van de Sande-Ris. Als kersverse coördinator van de vrijwilligers is zij degene die precies weet waar nog behoefte aan is: “We zoeken nu nog tien vrijwilligers: één daarvan hebben we nodig bij een verzorgingspost in Kerkdriel, om daar drinken uit te delen. De rest kunnen we gebruiken voor de op- en afbouw van bijvoorbeeld verzorgingsposten bij het evenement”, aldus Van de Sande-Ris, bij wie de affiniteit met sport niet ver te zoeken is: “Mijn twee kinderen sporten, mijn man sport en is sportmasseur en ik hou zelf van hardlopen; vijf kilometer bijvoorbeeld. Maar dat is niet te vergelijken met de langeafstandslopers tijdens de Two Rivers Marathon!”

Wil je ook meehelpen en een gave dag hebben? Meld je direct aan!

Mylene, coordinator vrijwilligers Two Rivers Marathon (foto Lya Cattel)

Volgens een enthousiaste Van de Sande-Ris is het niet alleen het hardlopen waar zij haar sportieve uitdaging uithaalt. Ook het coördinatorschap voor de vrijwilligers voelt voor haar als een mooie uitdaging: “Ik heb er heel veel plezier in. Als iemand uit de organisatie zegt dat ze een ‘handige Harry’ kunnen gebruiken, ga ik daar naar op zoek. Wanneer ik iemand tegen kom en denk ‘jij bent erg handig’, het idee aan hem voorstel en hij er heel erg enthousiast op reageert. Of als er iemand wordt gezocht om op zondagochtend heel erg vroeg een klus te doen en zegt ‘natuurlijk, geen probleem’, dan zijn dat voor mij leuke matches om te maken. Dit is eigenlijk mijn nieuwe sport geworden”, aldus Van de Sande-Ris met een glimlach.

Ook de vrijwilligers zelf zijn doorgaans vol enthousiasme. Één daarvan is Ingrid Eikelboom-Blom. Zij hielp tijdens de voorgaande twee edities mee als vrijwilliger op een verzorgingspost en dat is ook deze keer weer de bedoeling. Samen met haar dochter en haar ‘vaste maatje’ Francien, steunt zij de lopers die hun laatste tien kilometer in gaan. En dat gebeurt op allerlei verschillende manieren: “We delen drinken uit, hebben muziek bij ons, koebellen: echt van alles om de lopers aan te moedigen. En dat doen we met heel veel plezier. Ik ben blij dat mijn dochter er dit jaar ook voor het eerst bij is, zodat we in ieder geval met drie man op de verzorgingspost staan. Zij stond te springen om mee te helpen.”

Ingrid in actie op verzorgingspost, in het midden

Die toevoeging zal inderdaad geen overbodige luxe zijn. Het deel-nemersaantal is verhoogd naar achthonderd, waarmee het voor de vele vrijwilligers een drukte van belang belooft te gaan worden. Met al die aanmeldingen is het verre van ondenkbaar dat het bij Eikelboom-Blom ook begint te kriebelen om op 10 februari zelf de hard- loopschoenen aan te trekken. Daar is echter geen sprake van: “Ik ben door verschillende mensen gevraagd om mee te doen met de duo- loop of de run-bike-run, maar qua vrijwilligerswerk is dit gewoon ‘mijn’ evenement. Het is mooi hoeveel mensen na afloop de vrijwil- ligers nog specifiek bedanken en over het algemeen is het zo’n leuke ervaring. Ik kijk er nu alweer lachend naar uit.”

René den Otter, eigenaar en directeur van het Bruchemse assurantiekantoor Den Otter, dat zelfstandig intermediair is van het landelijk opererende RegioBank, is al sinds jaar en dag betrokken bij de Two Rivers Marathon. Dat is ook niet verwonderlijk voor iemand die fervent hardloper is. Wat heet; zelfs voor wedstrijden van 65 kilometer en ooit 111 kilometer draait de ondernemer zijn hand inmiddels niet meer om.

Rene den Otter draagt als Crewsponsor ook zijn steentje bij, hij loopt mee als pacer (tempomaker), met blauwe muts

Toch blijft de marathon die langs de twee rivieren in de Bommelerwaard leidt, voor hem een bijzonderheid: “Vanaf het begin af aan heb ik regelmatig met Marco van Leeuwen en Ed Kooijman (de twee initiatiefnemers, red.) samen getraind. Op die manier ben ik ook direct betrokken geraakt bij de eerste editie. Met zes mensen stampten we toen in zes weken tijd een marathon uit de grond. Dat zou ons nu trouwens niet meer in zes weken tijd lukken, het kost inmiddels een stuk meer energie. Maar het enthousiasme van het team waarmee we het organiseren werkt motiverend om er steeds meer tijd in te steken. De marathon is in vier jaar tijd al groot geworden. En steeds zien we dat het in het jaar daarna toch weer groter kan. Zo lang we de positieve sfeer kunnen behouden, gaan we ermee door.”

Dat vrijwilligers voor een sportevenement zoals de Two Rivers Marathon van levensbelang zijn, weet de organisatie maar al te goed. En ook bij Den Otter is dat besef alom aanwezig. Met zijn bedrijf is hij de officiële ‘crew sponsor’, wat inhoudt dat hij de vrijwilligers ondersteunt, onder meer door middel van een gespon- sord tasje met nuttige goodies. “Het is heel belangrijk om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken. Ze offeren er één of twee dagen voor op en we willen proberen om ze daar zo goed mogelijk voor te bedanken. RegioBank vindt het belangrijk dat er evenementen in de regio worden georganiseerd. En dat is zonder vrijwilligers simpelweg onmogelijk.”

Martin van Hemert