#run2rivers #2rivers2024

Vijfde editie, vijf vragen. Paul Jansen, Duo loper.

Two Rivers Marathon beleeft in 2020 een jubileum, de vijfde editie. In aanloop naar het evenement stellen we een aantal Two Rivers enthousiastelingen vijf vragen. Om ze beter te leren kennen en eens te horen wat zij nou van Two Rivers Marathon vinden!

Paul Jansen, Duo loper

In deze tweede editie zie je Paul Jansen, hij neemt als Duo loper deel aan Two Rivers 2020.

Bekijk de video ‘Vijfde editie, vijf vragen. Paul Jansen, Duo-loper’ op YouTube.

1. Waar kom je vandaan?

‘Hi, ik ben Paul Jansen en ik woon in Houten met mijn familie. Ik vind het een heerlijke plek om te lopen, langs het water: de Lek, het Kanaal en het Jaagpad. En anders in het bos van Houten en de Amelisweerd. De meeste kilometers loop ik samen met de Loopgroep Houten. We zijn een vereniging met 100 leden en we hebben een mix van gezelligheidslopers en prestatielopers. We doen vaak samen mee aan evenementen. Zo kwamen we ook uit bij de Two Rivers marathon.’

2. Marathon of Duo?

‘Dit jaar doe ik weer graag mee aan de Two Rivers. Ik doe dit jaar de Duo samen met loopmaatje Irene van de Loopgroep en we hopen samen een tijd neer te zetten op de marathon waar we individueel alleen maar van kunnen dromen.

En ja, er is nog een reden waarom ik voor de Duo gekozen heb en niet de marathon. Mijn achillespezen hebben deze zomer twee maanden rust gehad en ik ben weer lekker aan het opbouwen. Een mooie tijd op de halve past beter in mijn opbouw dan een hele.’

3. Two Rivers al eerder gelopen?

‘Ik heb hem een keer gelopen in 2018, maar het voelt vaker. Esther van mijn Loopgroep liep de Two Rivers in dat jaar als voorbereiding op de Two Oceans. Ik had gelijk zin om met haar mee te gaan en Hans en Maxime van de Loopgroep hebben toen de Duo gedaan. In 2019 hebben we met acht leden van Loopgroep de hele gelopen. Ook Esther was weer van de partij. De vijfde editie wordt de derde deelname van de Loopgroep. Dit keer met 20 deelnemers verdeeld over de Duo en de hele. En Esther gaat voor de derde keer de hele lopen.’

4. Meest memorabele editie?

‘Ik heb niet veel keuze, maar deze staat, ook tussen anderen, op nummer 1: die van 2018. Mijn verhaal begint bij mijn eerste marathons, meerdere keren heb ik flink doorgestapt en kwam ik groen en geel over de finish. Dat moest anders kunnen, vond ik, dus toen heb ik een paar marathons gelopen op een rustiger tempo, wat goed beviel. Dan heb je een paar snelle en paar rustige marathons op zak, en ik vroeg me af of er iets tussenin zat. Dat had ik in November op een eiland geprobeerd, en dat was niet gelukt. De Two Rivers vond ik een mooie gelegenheid om het nog eens te proberen.

Zo gezegd, zo gedaan, op naar Zaltbommel met z’n vieren voor een tijd ergens tussen snel en rustig. Het was een mooie koude ochtend en ik had me goed ingesmeerd met Vaseline op mijn gezicht. Geen overbodige luxe met een stevig oostelijk briesje, die dag we liepen met de klok mee.  Ik stond tussen de pacers van het snelle en rustige groepje in bij de start. Een goed begin. We waren blij dat het startschot klonk en we ons lekker warm konden gaan rennen.

De club zet zich in beweging, we gaan de Boschstraat uit en op zoek naar de dijk langs de Waal. Op de singel zie ik mezelf alleen lopen tussen het rustigere en het snellere groepje en buiten de stad voel ik de wind een stuk beter. Hier hoef ik niet lang over na te denken, vandaag is niet de dag voor een solo expedite naar een tijd tussen rustig en snel. Ik snel naar het snellere groepje toe en ga lekker rustig achterin lopen, uit de wind in de zon. Ik geniet er van en al snel wordt het gezellig en hebben we wat marathonpraat met wat lopers.

Bij Rossum draaien we op de wind en kunnen de jasjes open. Een ballon van de pacers vliegt hard weg. Een aantal lopers is wat minder spraakzaam, die waaien er langzaam af. Bij 30km is het groepje nog ongeveer 10 lopers. Een paar lopers praten nog wat, het is wat stiller geworden. Ik ben ook wat stiller inmiddels en laat de pacers een kilometer voor de finish gaan. Ik val niet stil, maar ga net even een tandje langzamer. Helemaal ongepland kom ik op precies 3:30:00 over de finish, de speaker heeft juist de pacers een veer gegeven voor hun strakke werk en dat kan ik hier ook nog eens doen. Heerlijk mannen, bedankt! En het enige dat dit keer groen en geel was, was het shirt.’

5. Slecht weer garantie?

‘Ik heb een paar jaar geleden #anyweatherisrunningweather geadopteerd. En als je deze te pas en te onpas gebruikt, vraagt dat om loopjes, ook als het niet voor de hand ligt. Op een avond als het sneeuwt, hop naar buiten en even wat lopers voetstappen achterlaten. Als het extra koud is, effe kijken wat nodig is om warm te blijven. Mijn kaken koelden het snelst af. Bij een wedstrijd kijk ik altijd ruim van tevoren wat het weer wordt. En dan gaan.

Een paar herkenbare ervaringen waar het #anyweatherisrunningweather net wel of net niet gold, de afgelaste Bruggenloop vanwege een gladde VanBrienenoordbrug, de afgelast Afsluitdijkloop vanwege een onweersbui rond het startmoment. Mooi was de Damloop vorig jaar, zeiknat en heerlijk gelopen en de fijne kou bij editie van 2018.

Ik heb er weer zin in. De vijfde editie van de Two Rivers  wordt genieten.’