#run2rivers #2rivers2024

Vier markante punten

Wat krijg je als je vier lopers vraagt op elk deel van het Two Rivers parcours een markant punt te fotograferen? En niet persé de dijken of rivieren, die staan al voldoende in de belangstelling! We vroegen het vier mensen die al lange tijd aan het evenement zijn verbonden. Als loper of vrijwilliger. Die ook allevier ondernemer én sponsor van het evenement zijn.

Van start naar finish.

Waterpoort

‘De leukste en mooiste wintermarathon begint en eindigt bij de enige overgebleven stadspoort uit de 14e eeuw, één van de mooiste gebouwen die Zaltbommel rijk is. De start. De neus gericht op de Waterpoort, wetende dat je nog ruim 42 km door de Bommelerwaard mag hobbelen. Het startschot klinkt. Onder de twee spaarbogen door links af… De eerste wind vol op je gezicht, schuimkoppen op de Waal en je weet dat het feestje weer is begonnen. Na enkele uren kapot en voldaan word je hier weer met open armen ontvangen en zeg je: Volgend jaar ben ik er weer bij.’

Roy Peters, eigenaar Huizenadviseurs. Duo-Marathon veteraan. Zal ooit de gehele Marathon lopen (denken zijn loopvrienden).

Roy voor de Waterpoort in Zaltbommel, Martin bij de viaduct van het halve marathonpunt

Viaduct Wisselpunt

‘Bijzonder is dit gedeelte van het parcours; niet omdat ik dit gedeelte ooit gelopen heb tijdens de Two Rivers Marathon, helaas als gevolg van blessures, maar omdat ik erg goede herinneringen bewaar als vrijwilliger op dit halve marathon punt, waar ik al diverse jaren deel van het opbouwteam mocht uitmaken.

Het was prettig samenwerken met de vele vrijwilligers en om het plezier van de lopers vanaf de zijlijn mee te maken gaf me veel voldoening! Deze lustrum editie wil ik de halve marathon zelf lopen en als alles goed gaat ga ik volgend jaar voor de héle marathon’.

Martin Teeuwen, eigenaar Teeuwen Tuin, Bos en Parktechniek. Debutant Duo-Marathon. Volgend jaar deelnemer gehele Marathon (hopen wij ook!).

Eierrotonde

‘Het eerste deel na het wisselpunt is ruig en open en je hebt aan de rechterzijde mooi zicht op de haven van het Brabantse dorpje Gewande. Na het passeren van recreatiegebied De Zandmeren en een 300 meter Locked Safe Challenge loop je langs historische lintbebouwing in Kerkdriel om vervolgens onderlangs langs de golfbaan het dorp weer uit te
lopen. Via de Eierrotonde (goed opletten, want er zijn twee afslagen) lopen we via
buurtschap Rome richting In Petto in Rossum waar een drankpost is.’

Frank Haze, eigenaar Bijzonder Wonen. Was er alle edities bij als Duo-loper. Lid van de Vasbyt club (respect!)

Frank voor de eierrotonde, Marjolein met de Bommelse brug in zicht

Martinus Nijhoff brug, ‘Bommelse brug’

‘Het fijnste gedeelte van elke marathon is het stuk waarbij je de finish in beeld ziet komen!
Dit stuk is mijn favoriete dijkje voor al mijn trainingen, waarbij elke dag anders is. Ik loop hier zelden alleen, want ik word vrijwel altijd vergezeld door mijn zeer variabele vriend ‘de wind’…

Je kunt tijdens dit deel van het parcours gaan genieten van het prachtige uitzicht. De dijk waarop je loopt vanuit Bistro in Petto (heerlijk eten en lekkere drankjes daar..!) naar Zaltbommel toe is prachtig. De Waal kronkelt langs de uiterwaarden, waar je ook off-road mooi doorheen kunt rennen. Met garantie op modderschoenen! Op de dag van de Two Rivers marathon zullen ze zich vast verschuilen, maar tijdens mijn duurloopjes hier zie ik de bevers en hun sporen in het natuurgebied waar je links omheen loopt.

Ook Martinus Nijhoff zei het in 1934 al ‘ik ging naar Bommel om de brug te zien’…en dáár is ie dan!! Mocht je nog wat energie overhebben na het laatste bosje in de bocht dan kun je nog even aanzetten op het laatste Strava LSH TR segment… het begint iets voor de uitkijktoren!

Aan de linkerkant van de dijk ligt het terrein met de kas van ons mooie lokale Bommels Buiten, waar groenten en fruit en prachtige bloemen verbouwd worden voor een aantal Bommelerwaardse restaurants. Vanaf daar kun je de brug én de toren van de Sint-Maartenskerk steeds meer dichterbij zien komen.

Eenmaal aangekomen op de stadsring ruik je de finish al. Als je dan onder de mooie oude Waterpoort doorrent, mag die grote glimlach komen: met armen omhoog over de finish: welkom terug in het mooie Zaltbommel! Geniet van dit mooie laatste stukje van de Two Rivers Marathon!’

Marjolein Menheere, eigenaresse Stadsapotheek. Kan knetterhard lopen. Voormalig houdster van het Two Rivers Marathon parcoursrecord. En ook toekomstig (vinden wij!)