#run2rivers #2rivers2024

De link tussen de magische Spartathlon en Two Rivers

Hoe zit dat? Twee ultrarunners, de een Zweed, de ander Bulgaar, allebei wonend in Amsterdam. Ze praten voluit over de magische Spartathlon. Zondag lopen ze allebei Two Rivers.

Zweed en Bulgaar
Ognian Mihaylov werkte lange tijd in New York. Totdat een headhunter hem wegplukte naar Amsterdam. Tobias Lundgren kwam als Zweedse student naar Nederland. Voor een jaar. Hij bleef hangen. Nu wonen ze allebei in Amsterdam. Tobias inspireerde Ogi (zoals hij wordt genoemd door vrienden) als ultrarunner en coachte hem van zijn eerste marathon naar de grootste ultra van de wereld. Comrades Marathon in Zuid-Afrika, een hardloopevenement over zo’n 90 kilometer. En komende zondag lopen ze allebei Two Rivers.

Tobias en Ogi tijdens een training door het Vondelpark in Amsterdam

Comrades was just the beginning
Vertel eens! ‘There’s a reason Tobias and I met’, zegt Ogi. ‘Comrades was just the beginning’. Voordat we het in de gaten hebben zijn we een half uur verder en zijn er 12- en 24-uurs races de revue gepasseerd. Als training. Training voor de Spartathlon, Tobias heeft ‘m al drie keer gelopen. ‘And I finished it three times!’ Een unieke prestatie. Spartathlon, een hardloopwedstrijd van Athene naar Sparta die tot de verbeelding spreekt. Binnen 36 uur moet een afstand van 246 km zijn afgelegd. Hardlopend. ‘After 200K it really starts to hurt. But that’s not the time to go back to your mummy’, vertelt Tobias. Spartathlon is een race met weinig ‘margin for error’, er moet niet al teveel tegenzitten want dan gaat het fout. Met veel mentale uitdagingen. Voor een deep-dive in Tobias’ Spartathlon belevenis check het artikel Tobias Lundgren: from sedentary lifestyle to Spartathlon maar eens.

Lange langzame duurlopen
 het geheim
Tobias Lundgren is een echte veteraan. Hij weet hoe je traint voor lange afstanden. ‘Het gaat niet zozeer om fitness, het is met name een mentaal ding. Je moet erin groeien. Lange, langzame duurlopen vormen de basis’. Dat is exact waar hij Ogi op heeft gecoacht. ‘Ik wilde alleen maar snelle tempo’s lopen’, vertelt Ogi. ‘Sneller worden, sterker worden. Ik moest echt mijn best doen om langzamer te leren lopen. Uiteindelijk ging m’n hartslag omlaag, kreeg ik mijn ademhaling beter onder controle en werd ik een ultrarunner’. En een goede! Hij debuteerde afgelopen jaar in Comrades met een sub-9. Ruim 90 kilometer binnen 9 uur. Over een allesbehalve vlak parcours. ‘Because everything came together last year. I met the right people, like Tobias and the guys from Hardlopen in Zuid-Afrika. And above all I got all the support I needed from my family’.

Amsterdamse bos
Tot anderhalf jaar geleden kenden ze elkaar niet. Tijdens een kleinschalige race in het Amsterdamse Bos werden er afstanden gelopen van 20km, 50km en 100km. Ogi startte op de 20km, raakte geïnspireerd, liep ‘gewoon’ door en maakte de 50 vol. Uitgeput. Het was warm, het was nieuw maar hij finishte. Later op de dag bleek ene Tobias Lundgren de 100 km te hebben gewonnen. Die naam bleef hangen. En nadat Ogi zich had ingeschreven voor Comrades 2018 en zich afvroeg hoe hij hiervoor moest gaan trainen popte de naam van Tobias weer op. Als hardlooptrainer én ultrarunner.

Tobias werd personal trainer van Ogi. En niet lang daarna werd een duurloop van het Vondelpark naar Utrecht een ‘gewone training’. Als basis voor de succesvolle Comrades die Ogi later liep. ‘And that’s just the beginning’, herhaalt Ogi. Het Spartathlon-zaadje is geplant. ‘The Spartathlon is inevitable!’

Ogi net voor de finish in Comrades 2018

The place where all the Dutch winds party in winter
Ogi liep Two Rivers vorig jaar voor het eerst. ‘Het was koud, rond het vriespunt. En ongelooflijk wat ’n wind’. Hij woont nu zo’n 10 jaar in Nederland. ‘But it seemed the Bommelerwaard is the place where all the Dutch winds party in winter.’ En daarom komt hij terug, ’it’s beautiful and difficult, it’s a race that pushes you. It tested me!’
Het wordt voor Tobias de eerste keer. Hij hoorde ervan via Ogi. De link met Two Oceans en Comrades spreekt tot de verbeelding. ‘And I heard something about Two Rivers beer at the finish. Sounds like a good reason to join that race’, zegt hij met een glimlach.