#run2rivers #2rivers2024

Jan, ’42 magische kilometers’

jan-hobo-hardlopen“Hoe lang ik al loop? Ik ben nu 42 en deed al aan hardlopen toen ik nog op school zat, dus dat zal zeker 25 jaar zijn. Af en aan, dat wel. Steeds een tijdje bloedfanatiek, en dan was er altijd wel weer een kleine blessure, een griepje of een ander slap excuus om de ene keer weken, en de andere keer maanden lang niks te doen. Maar ik heb het altijd prachtig gevonden. En tijdens werkelijk elk rondje dat ik in al die jaren heb gelopen is er altijd wel een moment geweest dat ik aan die magische marathonafstand heb gedacht. Om die 42 kilometer ooit nog eens ergens mee te lopen.”

Marathondebuut in de Bommelerwaard

“Eind oktober 2015 vroeg één van mijn zwagers me hoe het met hardlopen ging, waarop ik eigenlijk gekscherend mijn marathonambities voor de eerste keer heb uitgesproken. Een paar dagen later zag ik het eerste bericht van 2riversmarathon op facebook, over de allereerste marathon die van begin tot eind door de Bommelerwaard loopt, en op 1 november was ik één van de eerste inschrijvers. Ik heb er nauwelijks over nagedacht, het moment was nu blijkbaar daar. Ik heb het afgelopen jaar ook meer gelopen dan ooit. En het gevoel was goed, en dat is iets waar ik me al jaren door laat leiden.”

21 februari 2016, nog ruim 100 dagen
“Die 100 dagen grens, die heb ik nog wel even gechecked. Ik was al een tijdje bekend met het marathonschema van sportrusten, van Koen de Jong: jezelf klaarstomen voor een marathon in 100 dagen, met als voorwaarde dat je aan het begin al 10 kilometer binnen een uur kunt rennen. In de hardloopwereld is veel kritiek op dit schema, omdat 100 dagen te kort zou zijn en omdat je veel minder trainingskilometers maakt dan met de traditionele schema’s. Vier trainingen per week, maar totaal maximaal 43 kilometer, tegen ruim 70 kilometer in de traditionele schema’s. De nadruk bij sportrusten ligt op marathonsnelheid tijdens de duurlopen, en op herstel. Diverse lopers hebben de effectiviteit van dit schema al bewezen, en persoonlijk geloof ik er ook heilig in, anders was ik er niet aan begonnen. Ik ben nu iets over de helft van deze 100 dagen en ik voel me fitter en sterker dan ooit. De koudetraining en ademhalingstechnieken van Koen de Jong en Wim Hof (The Iceman), waarmee ik al bijna een jaar bezig ben, dragen hier ook hun steentje aan bij.”

Gek doen
“Naast de milde kritiek zijn er ook mensen die me echt voor gek verklaren. Omdat ik in die 100 dagen nooit fit genoeg kan worden. Omdat ik maximaal 15 kilometer train tijdens mijn schema. Omdat ik überhaupt nog nooit van mijn leven meer dan 15 kilometer heb gerend. Omdat ik nog nooit een evenement heb gelopen, zelfs geen 10 of 5 kilometer. Ach, ik ben al vaker voor gek verklaard. Toen ik mijn internetbedrijf begon met louter 18 jaar bloemenkwekers-ervaring dacht ook bijna iedereen dat het niet goed ging met Janneman.”

seo-cursus-videoHobo Online in Twente en de Bommelerwaard

“Dat is inmiddels alweer 7 jaar geleden. In die tijd ben ik enorm gegroeid, zowel persoonlijk als zakelijk, en hebben we met Hobo Online een indrukwekkend klantenbestand opgebouwd. Eerst alleen in de Bommelerwaard en omgeving, toen nog vanuit Zuilichem. En sinds ruim 4 jaar bouwen en onderhouden we websites en webshops vanuit Hengelo, in het mooie Twente. Een streek met een groeiende economie en fijne mensen, waar het fijn wonen en werken is. En uiteraard een prachtig gebied met geweldige mogelijkheden om te rennen!

Sponsor

Als ondernemende marathondebutant ben ik door de organisatie van 2rivers gevraagd om sponsor te zijn voor dit evenement. Ook hierover heb ik nauwelijks nagedacht. Meteen ja gezegd. Prachtig om aan dit evenement onze naam te mogen verbinden, en om als deelnemer op het parcours langs de locaties van een aantal van onze klanten te lopen.”

Eerst een halve marathon

“Vorige week adviseerde een ervaren hardloper mij nog om eerst een halve marathon te gaan lopen. Ik heb ‘m gezegd dat ik dat ook doe. Op zondag 21 februari 2016 loop ik mijn eerste halve marathon. En meteen ook mijn tweede. Ik heb er ontzettend veel zin!”

Hobo-online-logo