#run2rivers #2rivers2024

Startschot door Hans Koeleman

Voormalig Olympiër en Comrades-veteraan Hans Koeleman lost het startschot van Two Rivers Marathon 2022. Hans zou het startschot al afvuren in 2020, maar die editie moesten we helaas cancelen. Maar nu wèl!

We delen de passie voor hardlopen in het algemeen en voor Zuid-Afrika in het bijzonder. Behalve topatleet en Nederlands ambassadeur voor Comrades Marathon is Hans auteur, of nog mooier, verhalenverteller. Hij geniet meer dan ooit van hardlopen en schrijft er mooie verhalen over, waaronder ‘Olympiërs‘ en ‘Het Blauwe Uur‘.

Hieronder een fragment uit ‘Het Blauwe Uur’ waarin Hans zichzelf beschrijft. Wie kan Hans beter introduceren dan hijzelf?

Hou nou even op! Dat is gekkenwerk

‘Vanaf de eerste stappen op de atletiekbaan – in 1975, als zeventienjarige jongen – was het duidelijk dat ik heel hard kon rennen. Mijn trainer vertelde dat vrijwel meteen. ‘Als ik je zo bezig zie, dan kunnen er wel eens heel leuke dingen gebeuren.’ Ik had hem gevraagd wat hij met ‘leuke dingen’ bedoelde. ‘O, records en zo.’

Dat was voor mij genoeg motivatie. Drie jaar later liep ik het Nederlands Record op de 3000 meter steeplechase aan flarden. Evenveel jaren daarna behoorde ik tot de tien snelste lopers in deze discipline op aarde. Weer drie jaar later, in 1984, liep op de Olympische Spelen in Los Angeles. Vier jaar later waren de Spelen in Seoul. Ik liep daar ook, miste de finale op één plek: een luttele anderhalve seconde te langzaam.

Aan de linkerzijde zie je Hans in actie tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angels, rechts zie je hem bij Camperdown tijdens de Comrades Up-Run van 2002

Ik was een renner die rende om het hardst en keek met een mengeling van weemoed en bewondering naar al die mensen die lange afstanden liepen, niet om te winnen, maar simpelweg om uit te lopen. Ik had er grote bewondering voor, maar het was mijn wereld niet. Eens had iemand gevraagd wanneer ik een keer een marathon ging lopen. Volgens haar kon ik dat best wel goed. ‘Nooit,’ had ik gezegd.

In Amerika vertelden Zuid-Afrikaanse vrienden altijd vol vuur en passie over de Comrades Marathon. Dat zou ik eens moeten doen, ooit. Iedereen deed dat bij hen thuis. Ik vertelde dat ik geen interesse had in marathons. Veel te lang. Te lang? Maar dit was geen marathon, hoor, gingen zij door. Dit was twee keer zo lang. Maar veel mooier en inspirerender dan een simpele 42,2 kilometer. Ik was lachend weggelopen. Hou nou even op. Dat is gekkenwerk.’

Comrades Marathon

Inmiddels heeft Hans Comrades Marathon zes keer volbracht. Hij praat vol begeestering over de magie van deze race. Hij is zelfs Nederlands’ ambassadeur voor Comrades en kent zo’n beetje elke Nederlandse hardloper die ooit Comrades heeft gelopen. Voor tips of vragen kun je bij Hans terecht!

Hans Koeleman op verkenning in Zaltbommel

Starter Two Rivers Marathon

En op 24 april 2022 lost hij dus het startschot van de jubileumeditie van Two Rivers. Zoals je van ons gewend bent een starter met een link naar Zuid-Afrika. Waar we, na het allereerste startschot door Olympiër Greg van Hest, in de afgelopen jaren de Zuid-Afrikaans ultralopers Brett Florens, Axel Rittershaus en Ian Wallace hadden met volop Two Oceans en Comrades ervaring nu dus een Nederlandse ultraloper met veel Zuid-Afrikaanse kilometers in de benen. Plus twee Olympische Spelen!