#run2rivers #2rivers2024

Parcoursrecord in handen Belgisch kampioen

Wouter Decock, winnaar van de 2018-editie én houder van het huidige parcoursrecord (2:43), staat ook in 2019 aan de start! Wouter is niet zomaar een hardloper. Hij is een ultraloper en meervoudig Belgisch kampioen op de 100 kilometer. Een reuze aardige vent die ontspannen en gedreven over zijn passie praat.

Hoe word je ultrarunner?
Wouter begon relatief laat met hardlopen, hij was 22 jaar. Dat is nu 13 jaar geleden. Hij startte na zijn studententijd. Gewoon. Wat stratenloopjes over 5 en 10km in de buurt van Brugge. De vader van zijn toenmalige vriendin was Jan Vandendriessche. Meervoudig Belgisch kampioen op de 100 kilometer in de jaren rond de eeuwwisseling. Jan gaf Wouter tips en ging hem begeleiden bij het hardlopen.

Op zijn 24e liep Wouter zijn eerste marathon. Daarna ging het snel, de afstanden werden langer en op zijn 27e liep hij zijn eerste 100km. Waarom zo ver, Wouter? ‘Omdat ik niet zo’n snelle loper ben, ging ik langere afstanden lopen. Daar ligt mijn kracht. Dat kan ik goed’. Niet zo snel is relatief als je bedenkt dat Wouter’s PR op de marathon op 2:31 ligt.

Wouter Decock op de Waaldijk aan kop in Two Rivers Marathon 2018, begeleid door Alex d’Haens

Vlak parcours
In 2014 werd hij voor het eerst Belgisch kampioen op de 100km. Zijn beste prestatie op het Wereldkampioenschap is 5e. Die positie behaalde hij in 2015 in Winschoten. In Nederland dus. ‘Vlakke parcoursen liggen mij het best, zodra er heuvels aan te pas komen wordt het lastiger voor mij. Dus het Two Rivers parcours met in totaal 11 hoogtemeters past me perfect, haha!’.
Zijn snelste 100km raffelde Wouter af in 6:33, dit was in 2016 de beste Europese prestatie.

Training
Je hebt vast veel tijd om te trainen, Wouter. ‘Nou, nee. Ik werk fulltime als docent verpleegkunde. Mijn wisselende schema’s gunnen me flexibiliteit om te trainen. Maar vaak loop ik ‘s ochtends vroeg.’ Hoeveel train je dan? ‘Ik loop bijna elke dag. In opbouw naar een wedstrijd tot maximaal 200km per week. In de rustiger periodes zo’n 100km per week. Om de 10 dagen probeer ik een rustdag in te plannen’.

Heb je tips voor de recreatieve ultralopers? ‘Ik loop geregeld tempo duurlopen in zone 4, extensieve duurlopen van zo’n 25 tot 35km. Die maken me tempohard’.

Marathons
Marathons loopt hij als training, zo’n 5 per jaar. ‘Meestal in een tijd tussen 2:36 en 2:45, die loop ik dan redelijk ontspannen’. Alex die in de vorige editie Wouter als snelste loper van het veld begeleidde beaamt dat, ‘op het halve marathonpunt ging Wouter nog even rustig staan kletsen terwijl hij wat at en dronk. Superknap dat Wouter dan nog in een tijd van 2:43 het parcoursrecord pakt’.

De burgemeester van Zaltbommel feliciteert Wouter Decock met zijn overwinning, Two Rivers Marathon 2018

Programma
In het voorjaar van 2019 loopt Wouter opnieuw de Two Rivers Marathon. Daarna staat begin april de 60 van Texel op zijn lijstje. Voorzichtig denkt hij eraan om ook de Two Oceans Marathon te lopen. Twee weken na Texel, dat moet net kunnen. Dat heeft deelname aan de Two Rivers eerder dit jaar wel bij hem getriggerd. ‘Fantastisch om al die verhalen te horen, maar 56km is wel een beetje kort voor mij om in de top te lopen. Zeker als je bedenkt dat er een paar stevige klimmen in het parcours zitten’.

Bucket list
Wat staat er verder nog op je bucket list, Wouter? ‘De 90 kilometer van de Comrades Marathon is meer mijn afstand, die wil ik graag een keer lopen. Alleen jammer dat deze grootste ultra van de wereld meestal in de examenperiode van juni valt, dan kan ik als docent niet zo gemakkelijk weg.’

We kijken ernaar uit om deze toploper weer in de Two Rivers Marathon te mogen begroeten. Tot 10 februari, Wouter!