#run2rivers #2rivers2024

‘Ironmen’ als tempomakers en fietsbegeleider!

eelco_klaasjan_philipTijdens de eerste Two Rivers Marathon vormen Eelco, Philip en Klaas-Jan (vlnr op de foto) de pacemakers voor een eindtijd van 3:30 uur. Eelco en Klaas-Jan zijn ervaren lopers met marathonmedailles uit onder andere Berlijn, Rotterdam, Zeeland en Terschelling aan de muur. ‘Naast de reden dat meedoen aan een marathon in eigen stad fantastisch is, past deze marathon (en de voorbereiding daarop) prima in onze triathlonplannen van dit jaar’, zegt Klaas-Jan.

Ironman
‘In april zullen wij 3-en namelijk deelnemen aan de halve triathlon in Peñiscola (Spanje). En dat is dan weer voor Eelco en Klaas-Jan een goede voorbereiding op hét doel van 2016: de Ironman in Maastricht. Bij deze hele afstand wordt eerst 3,8km gezwommen, vervolgens 180km gefietst en afsluitend 42,2km (jawel, een marathon) gelopen. Ons doel is het om dit in 11 uren te volbrengen. Philip gebruikt de triathlon in Spanje als voorbereiding op zijn deelname aan de Ironman Zell am See Kaprun. De halve afstand met op het fietsparcours veel hoogteverschillen en met als doel te finishen onder de 5 uur’.

Triathlon
Dergelijke sportprestaties komen natuurlijk niet vanzelf. ‘Al enkele jaren doen wij intensief aan triathlon en hebben wij diverse verschillende afstanden gedaan, waarvan vorig jaar de Ironman Luxemburg en Challenge Almere. Beide keren de halve afstand.’ Tijdens de Two Rivers Marathon zal Philip de pacegroup per bakfiets assisteren en de lopers voorzien van drinken en eten. Voor wie meeloopt in deze groep: neem je eigen bidons, gelletjes, repen, bananen en dergelijk mee.’

Tempogroepen
Pacers (tempomakers) leiden je via een stabiel tempo naar een gewenste eindtijd. Dit is natuurlijk ook enigszins afhankelijk van de omstandigheden. Naast de tempogroep van bovenstaande heren kun je kiezen uit groepen die richten op een eindtijd van 3:45, 4:00, 4:15 en 4:30uur. Voordeel van deze groepen is dat je zelf niet hoeft te focussen op de tussentijden, dat doen de pacers voor je. Een ander voordeel is dat ze de route kennen en je dus de weg wijzen. Ondanks dat de route goed is gemarkeerd kan je dit rust geven.

Herkenbaarheid pacers
Je herkent de pacers in het startgebied aan een geel hesje met daarop één van de hierboven genoemde richttijden. Bekijk de printbare versie van de route voor de namen van de andere pacers en fietsers.