28 oktober 2015

Informatie Two Rivers Marathon

For English click here:

Datum en locatie
De vierde editie van de Two Rivers Marathon vindt plaats op zondag 10 februari 2019. Start- en finishgebied in Zaltbommel, route door Bommelerwaard langs de Waal en de Maas.

Inschrijven
De inschrijving start in het najaar van 2018. Hou ons in de gaten voor de exacte datum!

Onderdelen
Het evenement kent drie onderdelen. Alledrie over de officiële marathonafstand van 42,2 kilometer.

1. Marathon individueel;
2. Duo Marathon, 2 personen met wissel op halve marathonpunt;
3. Run-Bike-Run, 3 of 4 personen (1 loper met 2 of 3 fietsers, ongelimiteerd wisselen).

Two Oceans Marathon qualifier
De Two Rivers Marathon is het kleine broertje van de Two Oceans Marathon die met Pasen in Kaapstad gelopen wordt. De unieke sfeer van die race proberen we ook naar de Bommelerwaard te brengen. Two Rivers Marathon is een officiële qualifier voor deze wereldberoemde race.

En de Two Rivers Marathon is natuurlijk ook een prima gelegenheid om te testen hoe je ervoor staat voor de komende voorjaarsmarathons dichter in de buurt.

Een finish in de Two Rivers Marathon betekent automatische kwalificatie voor de Two Oceans Marathon, zie gehele lijst ‘Ultra Marathon qualifying races‘. Hoe sneller je bovendien finisht, hoe beter je startvak. Bekijk de exacte limieten voor alle startvakken.

=== Onderstaande informatie betreft de 2018-editie, ter info. Wordt in najaar 2018 aangepast ===

Pakket
Het inschrijfpakket bestaat uit een startnummer voor een onvergetelijke marathon, tijdregistratie, goed ingerichte verzorgingsposten, gratis vervoer voor duo-lopers van en naar het wisselpunt, een uniek ‘editie 2018’ runningshirt én aan de finish een dikverdiende medaille met twee gratis biertjes (of een non-alcoholisch alternatief). De inschrijving voor gehele marathon bedraagt EUR 41,50, voor de Duo Marathon en Run-Bike-Run zijn de kosten EUR 27,50 per persoon.

Goede doel
Ook dit jaar ondersteunen wij Stichting Run4Schools.

Route
Start en finish op de Boschstraat bij het plein tussen Theater De Poorterij en de Zaltbommelse Stadsbrouwerij. De route bedraagt exact 42,2 km en wordt goed gemarkeerd met op elke kilometer een kilometeraanduiding. Op lastiger punten wordt de route bovendien aangegeven met paaltjes met pijlen, ondersteunt door pijlen op de weg. Het is een ‘even jaar’ dus we lopen de route ‘rechtsom’, net zoals in de eerste editie. Bekijk gehele route.
Voor supporters hebben we een paar exclusieve tips! Niet verder vertellen…

Tijdsplanning zaterdag 24 februari

Tijdsplanning zondag 25 februari

 • 09:00-10:30 Zuivelontbijtbuffet aangeboden door Den Eelder;
 • 09:00-10:30 Uitgifte startnummers aan balie in theater De Poorterij (Nieuwstraat 2, Zaltbommel);
 • 10:55-11:00 Laatste instructie in startvak;
 • 11:00 Startschot door Brett Florens;
 • 11:30 Vertrek gratis shuttle bus duo-lopers van start-finishgebied naar wisselpunt;
 • 12:30-13:30 Passage halve marathonpunt bij tunnel A2 in Hedel;
 • 12:45-13:45 Vertrek gratis pendelbussen duo-lopers van wisselpunt naar start-finishgebied;
 • 13:45-16:00 Finish deelnemers (maximale tijdslimiet 5 uur, ‘5 hour cut-off’), medailles worden uitgereikt door Burgemeester Rehwinkel en Wethouder van Sport, Looijen;
 • 16:15 Prijsuitreiking en verloting twee gratis startnummers Two Rivers Marathon 2019 én overhandiging cheque goede doel Run4Schools;
 • 15:00-18:00 Braai en bier op foodplein tussen Theater De Poorterij en Zaltbommelse Stadsbrouwerij;
 • 18:00 Einde.

Start/finishgebied
De start- en finishlijn staat getrokken op de Boschstraat bij de ingang van het plein tussen Theater De Poorterij en de Zaltbommelse Stadsbrouwerij. Het terrein is toegankelijk vanuit De Poorterij en vanaf de Boschstraat aan de achterzijde van De Poorterij. Zie de plattegrond van het start/finishgebied zodat je gemakkelijk de startlijn en het startvak vindt, maar ook de locatie waar je je startnummer afhaalt en de kleedruimte.

Tijdwaarneming/startnummer
Je individuele tijd zal worden geregistreerd middels chiptiming in je startnummer. Er wordt een tussentijd geregistreerd op het halve marathonpunt, zodat ook de duo-lopers een individuele tijd zullen krijgen. Voor de run-bike-run deelnemers wordt alleen de eindtijd per team geregistreerd.
Iedere loper krijgt twee startnummers, bevestig er één op je borst en één op je rug. Belangrijk: het startnummer met de chip doe je op je borst, dit voor een correcte tijdregistratie. Schrijf daarnaast een noodnummer achterop je startnummer.

5 hour cut-off
De marathon duurt maximaal 5 uur. Om exact 16:00 uur sluiten we de finish. Iedereen die zich dan nog op het parcours bevindt moet stoppen. Conform hieraan sluiten we de race ook op een aantal tussenpunten. Passeer je deze punten ná onderstaande tijden dan vragen we je de race te stoppen en je startnummer in te leveren bij betreffende post. Cut-off tijden:

 • Halve marathonpunt 13:30 uur;
 • Verzorgingspost 37,5 km 15:30 uur;
 • Finish 16:00 uur.

Tempogroepen
Er wordt gelopen in tijdsgroepen, ook ben je vrij om je eigen tempo te lopen. Je kunt aansluiten bij pacers (tempomakers) die zich richten op een eindtijd van 3:30, 3:45, 4:00, 4:15 en 4:30. De pacers zijn herkenbaar aan een geel veiligheidshesje en een ballon met daarop de richttijd en doen hun best om de route in een zo gelijkmatig mogelijk tempo te lopen. Elke groep kent twee pacers en wordt daarnaast begeleid door een fietser (dus mocht je twijfelen over je kleding – bijvoorbeeld wel/geen muts of handschoenen – je kunt terugvallen op de fietser).

Verzorgingsposten
We bieden verzorgingsposten met water en sportdrank (van Fitshape). Op enkele verzorgingsposten bieden we ook cola en fruit. Op de posten 3, 6 en 7 is ook warme bouillon beschikbaar.

 1. 10 km bij Bistro In Petto, Rossum;
 2. 14,5km bij MFC De Kreek, Kerkdriel;
 3. 21 km halve marathonpunt bij A2, Hedel;
 4. 27,5 km bij het Oude Veerhuis, Ammerzoden;
 5. 32 km in Wellseind;
 6. 37,5 km bij Den Otter Assurantien, Bruchem;
 7. 42,2 km bij finish, Zaltbommel.

Onderweg staan op diverse plekken muziekbands om je op te peppen, check de routekaart voor exacte locaties!

EHBO en uitvallers
Mocht je onverhoopt tegen een probleem aanlopen. Op verzorgingsposten 1, 3, 6 en 7 zijn EHBO-ers aanwezig voor ondersteuning. Als je ziet aankomen dat je de finish niet gaat halen probeer bij een verzorgingspost uit te stappen, daar wordt je verder geholpen. Op alle tussenliggende punten kun je een begeleidende fietser van een pacergroep aanspreken voor hulp of bel Frederieke Berendsen op 06-29375409 als coordinator EHBO/uitvallers.
Isolatiedekens zijn beschikbaar op verzorgingsposten en bij de begeleidende fietsers.

Veiligheid
Op de drukkere punten in het parcours worden verkeersregelaars ingezet. Lopers blijven echter zelf verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Het parcours gaat over relatief rustige wegen en dijken maar is niet exclusief beschikbaar voor de deelnemers. Ook auto’s, fietsers en wandelaars kunnen gebruik maken van de wegen en paden. Houd hier rekening mee en geef elkaar de ruimte. Maar zorg met name dat het voor iedere weggebruiker veilig blijft.

Halve marathonpunt/wisselpunt duo-lopers
Duo-lopers wisselen op het halve marathonpunt. Vervoer tussen start/finish-gebied en het halve marathon-punt wordt kosteloos geregeld door organisatie (de pendelbus vind je vlakbij start en finish nabij kruising Marten van Rossemsingel/Koningin Wilhelminaweg, vertrek om 11:30 uur, mis ‘m niet!). We verzoeken de Duo lopers met klem hier gebruik van te maken en niet met eigen vervoer te reizen. Er is onvoldoende parkeergelegenheid beschikbaar. Op het halve marathon-punt staat een tent zodat lopers op redelijk comfortabele wijze hun eventuele wachttijd kunnen doorbrengen.

Let op! Op wisselpunt lopen de duo-lopers samen over de tijdmat op het halve marathonpunt, hier wordt de eindtijd van de eerste loper en de starttijd van de tweede loper geregistreerd. Loop je het tweede deel zorg dan dat je niet voor de overdracht bij de tijdmat komt (de apparatuur is erg gevoelig afgesteld).

Begeleidende fietsers
Om gedrang in het eerste deel van het parcours te voorkomen mogen begeleidende fietsers pas invoegen na de eerste kilometer (op het punt waar de Virieusingel de Waalbandijk raakt, aan het einde van de Stadsgracht – dit punt kan binnendoor via de binnenstad worden bereikt).
Aan het einde van de marathon kunnen fietsers van de Run-Bike-Run teams hun fiets neerzetten op de hoek van de Boschstraat en de Marten van Rossumsingel zodat gezamenlijk de finish kan worden gepasseerd. Het is niet toegestaan dat fietsers de laatste 200 meter van het parcours betreden cq de Boschstraat naar de finish oprijden.
De Boschstraat, de straat van de start- en finishlocatie, is dus ‘verboden’ terrein voor fietsers. We hopen op jullie begrip.

Bereikbaarheid & parkeren
Zaltbommel is goed bereikbaar per trein, het start/finish gebied ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station. Het openbaar vervoer is bovendien zeker het overwegen waard als je van een lekker biertje na de marathon houdt!
Kom je met de auto, parkeren in binnenstad Zaltbommel is op zondag gratis. We adviseren lopers gebruik te maken van de parkeerplaatsen Omhoeken (1 minuut lopen naar start/finish), Waalkade, Veerweg of Haven (5-10 minuten lopen) of Beersteeg (10 minuten lopen). Ook kan de auto in de straten van de binnenstad worden geparkeerd.
Let op! De Boschstraat is ter hoogte van De Poorterij (tussen Nieuwstraat en Koningin Wilhelminastraat) het grootste deel van de dag afgesloten.

Kleedruimte & kledingafgifte
Op Boschstraat 90 (voormalig pand van de Sociale Dienst) is ruimte om je om te kleden. Dit is pal naast het startvak. Tijdens de loop kun je je kleding hier afgeven. Ondanks het feit dat vrijwilligers toezicht houden op je bezittingen is dit wel op eigen risico.
Kleding wordt tot uiterlijk 16:30 uur bewaakt, om 17:00 uur wordt de kleedruimte gesloten.

Toiletten
Beschikbaar in de Stadsbrouwerij, De Poorterij en bij de start. Ook is een toilet beschikbaar op het halve marathonpunt.

Massage en douche
In De Poorterij kun je je op de eerste verdieping in de ‘rode kamer’ voor en/of na de marathon gratis laten masseren.
Mocht je na de marathon willen douchen, dat kan! Op loopafstand (ongeveer 600 meter) van de finish vind je gymzaal ‘Klipperstraat’, de kleedkamers kunnen na de marathon worden gebruikt om je op te frissen. Route naar de douches.

Braai
Na de marathon wordt de traditionele Braai met een biertje georganiseerd, een BBQ in Zuid-Afrikaanse stijl! Het binnenterrein tussen Poorterij en Brouwerij is omgebouwd tot Food Market. Dé perfecte wijze om het evenement op gezellige wijze af te sluiten. Ook voor jouw supporters! Vorig jaar een doorslaand succes.
Kosten EUR10,- per persoon voor een stevig gevuld bord. Je kunt ter plekke betalen, bonnen verkrijgbaar bij Stadsbrouwerij!

Accommodatie
De Vestingstad van Zaltbommel biedt een aantal charmante en betaalbare overnachtingsmogelijkheden, allemaal op loopafstand van start en finish. Graag verwijzen we je door naar Bed & Breakfast In de Oude Smederij voor meer informatie.

Pastaparty
Een redelijk grote groep hardlopers verblijft de avond voor de marathon al in of vlakbij Zaltbommel, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Op zaterdagavond 24 februari vanaf 18:00 uur organiseren we hen maar ook voor de hardlopers uit de regio een pastaparty in De Poorterij, het locale theater dat ook over een sfeervol restaurant beschikt. Dit is ook de locatie van ons start-finishgebied.
Wil je meedoen? Stuur ons een mail op info@tworiversmarathon.nl, de kosten zijn EUR15,-.
Het is tussen 16:00 en 18:00 uur ook mogelijk om je startnummer alvast op te halen in de foyer van De Poorterij.

Vrijwilligers
Een evenement als deze kan niet zonder een grote groep vrijwilligers. Trots zijn wij dan ook op de mensen die ons ondersteunen! Wil je ook betrokken zijn bij het evenement maar loop je niet mee? Meld je dan via info@tworiversmarathon.nl aan. Een gave dag gegarandeerd!
Als tegenprestatie krijg je lunch, consumptiebonnen voor drankjes en kun je kostenloos deelnemen aan de Braai. En je wordt omringd door heel veel blije mensen 😉

Reglement
Op de deelname aan de Two Rivers Marathon is bijgaand reglement van toepassing.

Vragen?
Laat het ons weten op info@tworiversmarathon.nl.