8 februari 2019

Informatie Two Rivers Marathon

Datum en locatie
De vijfde editie van de Two Rivers Marathon vindt plaats op zondag 9 februari 2020. Start- en finishgebied in Zaltbommel, route door Bommelerwaard langs de Waal en de Maas. Startlocatie (tevens locatie ophalen startnummers) is theater De Poorterij (hoek Boschstraat/Nieuwstraat in binnenstad Zaltbommel).

Inschrijven
De inschrijving voor de 2020-editie opent in het najaar van 2019. Wil je op de hoogte worden gehouden van de exacte datum? Dat kan! Meer mogelijkheden: volg de nieuwsberichten op deze website, meld je aan voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook en/of Instagram.

Onderdelen
Het evenement kent vanaf de vijfde editie in 2020 twee onderdelen. Allebei over de officiële marathonafstand van 42,2 kilometer.

  1. Marathon individueel;
  2. Duo Marathon, twee personen met wissel op het halve marathonpunt.

Route
Start en finish in de historische binnenstad van Zaltbommel. De route bedraagt exact 42,2 km en gaat geheel door de Bommelerwaard en grotendeels over de dijken langs de Waal en de Maas.

Two Oceans Marathon qualifier
De Two Rivers Marathon is het kleine broertje van de Two Oceans Marathon die met Pasen in Kaapstad wordt gelopen. De unieke sfeer van die race proberen we ook naar de Bommelerwaard te brengen. Two Rivers Marathon is een officiële qualifier voor deze wereldberoemde race.
Een finish in de Two Rivers Marathon betekent automatische kwalificatie voor de Two Oceans Marathon. Hoe sneller je bovendien finisht, hoe beter je startvak. Bekijk de exacte limieten voor alle startvakken. De Two Rivers Marathon is natuurlijk ook een prima gelegenheid om te testen hoe je ervoor staat voor de komende voorjaarsmarathons dichter in de buurt.

____________
Hieronder vind je de informatie van de de 2019-editie. Puur ter info. Een update volgt zodra de volgende editie nadert.

Tijdsplanning Two Rivers weekend
Voor exacte locaties zie plattegrond binnenstad en routekaart.

DagTijdOnderdeelLocatie
zaterdag 9 feb15:00-18:00Uitgifte startnummers en shirtsTheater De Poorterij
zaterdag 9 feb18:00-20:00PastapartyTheater De Poorterij
zondag 10 feb09:00-10:30Uitgifte startnummers en shirtsTheater De Poorterij
zondag 10 feb09:00-10:30Omkleden, kledingafgifte, ontbijt Den Eelder, massageSint-Maartenskerk
zondag 10 feb11:00Start, startschot door Ian Wallace uit KaapstadBoschstraat (bij De Poorterij)
zondag 10 febvanaf 11:30Vertrek bussen Duo-lopersMarten van Rossemsingel
zondag 10 feb12:15-13:30Passage halve marathonpuntHedel (nabij viaduct A2)
zondag 10 feb13:30-16:00Finish deelnemersWaterstraat (ter hoogte van Markt)
zondag 10 feb15:00PrijsuitreikingSint-Maartenskerk
zondag 10 feb15:00-18:00Feest: ‘Braai en bier’Sint-Maartenskerk

Bereikbaarheid & parkeren
Zaltbommel is goed bereikbaar per trein, het start/finish gebied ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station. Kom je met de auto, parkeren in binnenstad Zaltbommel is op zondag gratis en er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar. Let op! Deel van de straten is geheel of gedeeltelijk afgesloten.

Tijdwaarneming/startnummer
Je individuele tijd zal worden geregistreerd middels chiptiming in je startnummer. Er wordt een tussentijd geregistreerd op het halve marathonpunt, zodat ook de duo-lopers een individuele tijd zullen krijgen. Voor de run-bike-run deelnemers wordt alleen de eindtijd per team geregistreerd.
Iedere loper krijgt twee startnummers, bevestig er één op je borst en één op je rug. Belangrijk: het startnummer met de chip doe je op je borst, dit voor een correcte tijdregistratie. Schrijf daarnaast een noodnummer achterop je startnummer. Zie instructie startnummer inclusief uitleg bonnen voor t-shirt, pastaparty en biertje na afloop plus afhalen.

5 hour cut-off
De marathon duurt maximaal 5 uur. Om exact 16:00 uur sluiten we de finish. Iedereen die zich dan nog op het parcours bevindt moet stoppen. Conform hieraan sluiten we de race ook op een aantal tussenpunten. Passeer je deze punten ná onderstaande tijden dan vragen we je de race te stoppen en je startnummer in te leveren bij betreffende post. Cut-off tijden:

  • Halve marathonpunt 13:30 uur;
  • Verzorgingspost 32 km Bistro in Petto 14:45 uur;
  • Finish 16:00 uur.

Prijsuitreiking
Om 15:00 vind in de Sint-Maartenskerk de prijsuitreiking plaats, hoe val je in de prijzen?

  • Marathon Individueel, de eerste drie lopers heren;
  • Marathon Individueel, de eerste drie lopers dames;
  • Duo-Marathon, snelste team;
  • Run-Bike-Run, snelste team

Daarnaast krijgt ook de laatste finisher binnen de cut-off een leuke prijs.

Tempogroepen
Er wordt gelopen in tijdsgroepen, ook ben je vrij om je eigen tempo te lopen. Je kunt aansluiten bij pacers (tempomakers) die zich richten op een eindtijd van 3:30, 3:45, 4:00, 4:15 en 4:30. De pacers zijn herkenbaar aan een geel veiligheidshesje en een ballon met daarop de richttijd en doen hun best om de route in een zo gelijkmatig mogelijk tempo te lopen. Elke groep kent twee pacers en wordt daarnaast begeleid door een fietser (dus mocht je twijfelen over je kleding – bijvoorbeeld wel/geen muts of handschoenen – je kunt terugvallen op de fietser).

Begeleidende fietsers
Om gedrang in het eerste deel van het parcours te voorkomen mogen begeleidende fietsers pas invoegen na de eerste kilometer (op het punt waar de Marten van Rossemsingel de Steenweg raakt, vanaf de Steenweg – dit punt kan binnendoor via de noordzijde worden bereikt). Fietsers graag opstellen op inrit Beersteeg en voorzichtig invoegen in het lopersveld als er voldoende ruimte is.

Dit geldt ook voor de Run-Bike-Run teams, de loper start in het startvak, de fietsers sluiten na 1 kilometer aan.

Aan het einde van de marathon kunnen fietsers van de Run-Bike-Run teams hun fiets neerzetten op de Waalkade zodat gezamenlijk via de Waterpoort kan worden gefinished. De Waterstraat, de straat van de finishlocatie, is dus ‘verboden’ terrein voor fietsers. We hopen op jullie begrip.

Verzorgingsposten
Op de route zijn 7 verzorgingsposten (grofweg elke 5 kilometer). We bieden verzorgingsposten met water en sportdrank (Enervit Isotonic drink op de meeste posten, AA Drink op halve marathonpunt). Op enkele verzorgingsposten bieden we ook cola, fruit en warme bouillon. De posten op de tweede helft van het parcours zijn voorzien van een verwarmde tent. Op een aantal posten is ook EHBO aanwezig.

KilometerTijdLocatieVerzorging
511:15-11:35Den Otter AssurantienWater
1011:35-12:10Bistro Amadeus, WellseindWater, Enervit sportdrank
1511:50-12:45Het Oude Veerhuis, AmmerzodenWater, Enervit sportdrank
21,112:15-13:30Halve marathonpunt, HedelWater, AA sportdrank, cola, bouillon, bananen/sinaasappels
27,512:37-14:18MFC De Kreek, KerkdrielWater, Enervit sportdrank, thee, bananen/sinaasappels
3212:54-14:48Bistro In Petto, RossumWater, Enervit sportdrank, cola
37,513:12-15:25Jannestraat, HurwenenWater, Enervit sportdrank, cola, bananen/sinaasappels
finish13:30-16:00Waterstraat, ZaltbommelWater, Enervit sportdrank, cola, bouillon, bananen/sinaasappels


Sfeer & muziek

Onderweg staan op diverse plekken muziekbands om je op te peppen. Bij start en alle verzorgingsposten na het 15 kilometerpunt, een aantal tussenpunten én de finish. Zie de pagina voor toeschouwers voor meer informatie.

Halve marathonpunt/wisselpunt duo-lopers
Duo-lopers wisselen op het halve marathonpunt. Vervoer tussen start/finish-gebied en het halve marathon-punt wordt kosteloos geregeld door organisatie (de pendelbus vind je vlakbij de start, zie hieronder). Op het halve marathon-punt staat een verwarmde tent zodat je op comfortabele wijze kan wachten totdat je het overneemt van jouw hardloopmaatje.

Pendelbus Duo-lopers
Duo-lopers worden gratis naar het wisselpunt vervoerd. De bussen vertrekken vanaf 11:30 op de Marten van Rossemsingel (zie plattegrond). Zorg dat je op tijd bent, bus missen betekent dat je je Duo-maatje niet kunt aflossen.
De Duo-lopers die het eerste deel lopen worden vanaf halve marathonpunt teruggebracht naar dit zelfde punt.

Duo-lopers wisselpunt
Let op! Op wisselpunt loopt de loper die in Zaltbommel is gestartover op het halve marathonpunt over de tijdmat, hierdoor wordt de eindtijd van de eerste loper en de starttijd van de tweede loper geregistreerd. Loop je het tweede deel zorg dan dat je niet voor de overdracht bij de tijdmat komt (de apparatuur is erg gevoelig afgesteld).

EHBO en uitvallers
Mocht je onverhoopt tegen een probleem aanlopen. Op verzorgingsposten 1, 3, 6 en 7 zijn EHBO-ers aanwezig voor ondersteuning. Als je ziet aankomen dat je de finish niet gaat halen probeer bij een verzorgingspost uit te stappen, daar wordt je verder geholpen. Op alle tussenliggende punten kun je een begeleidende fietser van een pacergroep aanspreken voor hulp of bel Frederieke Berendsen op 06-29375409 als coordinator EHBO/uitvallers.

Isolatiedekens zijn beschikbaar op verzorgingsposten en bij de begeleidende fietsers.

Veiligheid
Op de drukkere punten in het parcours worden verkeersregelaars ingezet. Lopers blijven echter zelf verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Het parcours gaat over relatief rustige wegen en dijken maar is niet exclusief beschikbaar voor de deelnemers. Ook auto’s, fietsers en wandelaars kunnen gebruik maken van de wegen en paden. Houd hier rekening mee en geef elkaar de ruimte. Maar zorg met name dat het voor iedere weggebruiker veilig blijft.

Hardloopshirt
De 2019-editie van het Two Rivers Shirt is in twee varianten te krijgen. De #run2rivers voor als je zelf loopt óf de #support2rivers voor je supporter (zelfde ontwerp, alleen de tekst op de rug is anders). Kosten van het shirt zijn inbegrepen in je inschrijving. Je haalt je shirt op op zaterdag 9 februari of ‘s ochtends vóór de start (theater De Poorterij).

Kleedruimte & kledingafgifte
In de Sint-Maartenskerk is ruimte om je om te kleden. Vlakbij start en finish. Ondanks het feit dat vrijwilligers toezicht houden op je bezittingen is dit wel op eigen risico.

Toiletten
Beschikbaar in/bij de Sint-Maartenskerk, De Poorterij en bij de start. Ook is een toilet beschikbaar op het halve marathonpunt.

Massage en douche
In De Sint-Maartenskerk kun je je achter in de kerk voor en/of na de marathon gratis laten masseren.

Mocht je na de marathon willen douchen, dat kan! Op loopafstand (ongeveer 700 meter) van de kleedruimte vind je gymzaal ‘Klipperstraat’, de kleedkamers kunnen na de marathon worden gebruikt om je op te frissen. Route naar de douches.

Braai
Na de marathon wordt de traditionele Braai met een biertje georganiseerd, een BBQ in Zuid-Afrikaanse stijl! Daarnaast wordt een Food Market georganiseerd. Dé perfecte wijze om het evenement op gezellige wijze af te sluiten. Ook voor jouw supporters! De afgelopen jaren een doorslaand succes.
In en rond Sint-Maartenskerk.

Accommodatie
De vestingstad Zaltbommel, gelegen in het prachtige Rivierenland, is ook een prima plek om iets langer te blijven. Wij bieden een speciaal en prettig geprijsd Two Rivers arrangement in Van der Valk Hotel Zaltbommel (4 sterren) tegen een aantrekkelijk tarief. Je kunt dit direct reserveren bij het inschrijven.

Pastaparty
Een grote groep hardlopers verblijft de avond voor de marathon al in of vlakbij Zaltbommel, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Op zaterdagavond 9 februari vanaf 18:00 uur organiseren we hen maar ook voor de hardlopers uit de regio een pastaparty in De Poorterij, het locale theater dat ook over een sfeervol restaurant beschikt. Dit is ook de locatie van ons start-finishgebied.

Aanmelden kon via de inschrijfmodule. Alsnog meedoen? Stuur een mail naar info@tworiversmarathon.nl.

Vrijwilligers
Een evenement als deze kan niet zonder een grote groep vrijwilligers. Trots zijn wij dan ook op de mensen die ons ondersteunen! Ze staan bekend om hun warme lach. Wil je ook betrokken zijn bij het evenement maar loop je niet mee? Meld je nu alvast aan voor de 2020-editie!

Goede doel
Dit jaar is het goede doel van de Two Rivers Marathon Houtbay United Football Community, een aanzienlijk deel van de opbrengst gaat hiernaartoe. Een sociaal initiatief dat diverse communities verbind, zowel van verschillende sociale klasse als van afkomst. Een initiatief dat mensen verenigd in een land waar van oudsher grote tegenstellingen zijn. De Two Rivers opbrengst gaat naar het initiatief ‘Sisonke future stars’ waarbij kinderen zowel op sportieve als sociale skills worden gecoacht.

Mooie bijkomstigheid dat de club zich direct aan het parcours van de Two Oceans Marathon bevindt.

Ook Stichting Run4Schools blijven we steunen. Zij ondersteunen een scholenproject in de townships van Kaapstad. Deze mensen kunnen het ongelooflijk goed kunnen gebruiken!

Voorwaarden voor deelname en Wedstrijdreglement
Op de deelname aan de Two Rivers Marathon zijn algemene voorwaarden en het wedstrijdreglement van toepassing. Bij bevestiging van je inschrijving ga je akkoord met deze voorwaarden en dit reglement.

Vragen?
Laat het ons weten op info@tworiversmarathon.nl.